ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ανοίγει ο φάκελος και για το ραδιόφωνο

Μετά τη δρομολόγηση των τηλεοπτικών αδειών, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει και τον φάκελο του ραδιοφώνου. O υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με δηλώσεις του την «Αυγή» επισημαίνει ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη και θα δημοσιευθεί προς διαβούλευση μελέτη για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων στο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εκπονήσει Σχέδιο Χάρτη Συχνοτήτων, ο οποίος με τη σειρά του θα τεθεί επίσης σε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων.
Το πεδίο του ραδιοφώνου, όπως και της τηλεόρασης, είναι αρύθμιστο σε όλη τη χώρα, πλην του Νομού Αττικής, μοναδική περίπτωση όπου χορηγήθηκαν άδειες: Στην Αττική εκδόθηκαν.. οι πρώτες 15 άδειες, μετά από διαγωνιστική διαδικασία βάσει μοριοδότησης, όπως προέβλεπε ο νόμος το 2001, ενώ το 2002 εκδίδονται ακόμα 15 άδειες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι άδειες, τετραετούς διάρκειας, έληξαν το 2005-06, οπότε με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνονται από δεκαετίας πλέον μέχρι σήμερα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παρατείνονται οι «άδειες» νομίμου λειτουργίας και των τηλεοπτικών καναλιών.
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εξεταστεί η δυνατότητα μικρότερης απόστασης μεταξύ των συχνοτήτων των ραδιοφωνικών σταθμών στην μπάντα των FM. Η απόσταση που αφήνεται ελεύθερη σήμερα είναι 0,3 MHz και 0,4 MHz από τους σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ). Εξετάζεται εάν μπορεί αυτή η απόσταση να μειωθεί, προκειμένου να χωρέσουν περισσότεροι σταθμοί.